Inför Seglarläger

Information till föräldrar inför seglarlägret

Båt Inlämning

För Optimistläger 12 - 16 Juni

Torsdag 10 juni klockan 18.00-20.00 är det öppet vid Nytorps Båtklubb för inlämning av jollar. För jollar hyrda genom Tyresö Skeppslag ordnas med en gemensam transport av båtarna under kvällen.

För Laser och Optimistläger 19 - 23 Juni

Torsdag 17 juni kl. 18.00-20.00 är det öppet vid Nytorps Båtklubb för inlämning av jollar. För jollar hyrda genom Tyresö Skeppslag ordnas med en gemensam transport av båtarna under kvällen.


Övrig Information

Hej,

Normalt brukar vi bjuda in till ett föräldramöte så här i slutet av maj för att presentera lägrets upplägg samt svara på frågor från er föräldrar. Pga rådande läge med Covid-19 så har vi i år inget föräldramöte, utan har istället sammanställt informationen nedan som kan vara bra att läsa igenom så här ett par veckor innan lägret för att hinna planera era förberedelser i god tid. Bifogar även föräldramötespresentationen som bla beskriver läger- och dagsupplägget.


För alla lägerdeltagare att förbereda:

 • Ni som har egna båtar bör kolla av att de är i bra skick samt gå igenom checklistan. (Bifogas)

 • Ni som hyr båt ska ha fått en hyresbekräftelse vid det här laget. Om ej, kontakta info@tyresoskeppslag.se.

 • Alla optimistseglare behöver ha paddel, ös-kar samt svamp (uppmärkta med namn). Gäller även de som hyr optimist.

 • Kontrollera att flytvästen är i rätt storlek. (Samt våtdräkt, ev. våtdräktskor och handskar för laserseglarna)

 • Alla deltagare behöver en vattentålig väska/kappsäck, keps, vattenflaska och solkräm samt gärna egen handsprit (Tyresö Skeppslag tillhandahåller tvål och vatten).

 • På lägret tar alla deltagare med sig egen mat och dryck, både till lunch och mellanmål. Maten ska packas i väskan som tas med i ledarbåten då grupperna äter lunch i närheten av där de är och seglar just den dagen. (Vattenflaskan kan med fördel finnas i båten under seglingen)

 • Väskan ska även innehålla extrakläder, badkläder samt kläder anpassat för vädret (tex regnkläder, gummistövlar och varmare fleecetröja)Lägerkostnad (Optimist och Laser):

En påminnelse om att vi vill ha in betalningen för läger och ev. båthyra senast 1/6 på PG 408309-3. Glöm inte att uppge barnets namn. För att underlätta administrationen önskar vi separata betalningar för syskon och båthyran. Tack!

1750:- per barn. Ytterligare syskon betalar 1350:-

Hyra av jolle:

Optimisthyra 850:-

För barn som är födda 2012/2013 och seglar första gången är hyran 600:- och innebär tillgång till Optimist samt Trissjolle.


Information kring förändringar av lägerupplägget kopplat till rådande situation med Covid-19:

 • Vi följer noga folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer för idrottsläger i barngrupper och har i år fått göra några justeringar. Vi reserverar oss även för att det kan komma sena ändringar för att garantera att vi kan efterleva riktlinjerna.

 • Vi kommer inte ha någon gemensam lägeruppstart med föräldrar, deltagare och ledare i år utan första dagen lämnas barnen till gruppledarna som gör en egen uppstart i gruppen.

 • Grillmiddagen kommer i år att genomföras endast för deltagarna tillsammans med deras ledare (dvs ej ihop med föräldrar och syskon).

 • Vårt uppskattade tårtkalas måste vi tyvärr ställa in i år, men givetvis kommer vi att ordna en mindre avslutning i grupperna. Vi återkommer närmare inpå med information om dess utformning.

Vid frågor och funderingar är ni varmt välkomna att höra av er till oss på info@tyresoskeppslag.se.

Vi ser fram emot att snart få träffa alla barn och ungdomar på årets läger!

Med vänlig hälsning

Styrelsen Tyresö Skeppslag

Så här bör din optimist utrustas inför seglarlägret

För att din jolle skall anses som sjöduglig och för att den skall ge dig bäst möjliga upplevelse samt vara säker, så har Skeppslaget fastslagit att dessa punkter är vad som krävs av din jolle. Gå gärna genom dessa och ta hjälp av Skeppslagets ledare för att kontrollera samtliga punkter.

Centerbord

kontrollera att det går lätt att få i och ur,

Gummisnodd

att låsa det med i nedfällt läge

Roder

låsning som fungerar, ev roderförlängare

Segel

hela segel med lattor (”pinnar” i seglet)

Mastfot

sitter fast, låser masten

Mast

litslinor som håller seglet är hela, ev bomnedhal ok

Bom

Litslinor hela, hanfot (lina/wire som håller block i bommen) i rätt längd så att du inte riskerar att fastna med huvudet

Skot

Rätt längd i gott skick

Block

rullar fint, ev låsblock ska fungera

Flyttankar

uppblåsbara eller ingjutna, ska hålla båten flytande om den kapsejsar

Paddel

gärna fastsatt i lina

Öskar

gärna fastsatt i lina

Bogserlina

i fören, ca 1,5-3 m

Övrigt

 • Båten ska vara tät

 • Inga vassa kanter som seglaren kan skada sig på

 • All utrustning som tillhör båten ska vara märkt med båtens namn