Vinden Är Fri

Information kring lägerveckorna

Vad seglar vi?

Vi seglar Optimist-jollar, Triss-jollar och Laser-jollar. De yngsta nybörjarna seglar 2 till 3 barn i Triss-jollar tillsammans med en ledare och har även tillgång till Optimist för att prova på det. Alla andra deltagare seglar Optimist eller Laser jollar.

Tid och Plats

Vi kör klockan 9–16 varje dag med undantag för en kväll då vi grillar middag med alla barn. Vi håller till vid Nytorps Båtklubb.

Krav för att få vara med

Krav för att få vara med och segla:

  • Barn från 8 år och uppåt.

  • Kunna simma 200 meter och alltid bära flytväst under lägret.

  • Vi anpassar undervisningen till barnens nivå, men livet till sjöss kan innebära situationer där man behöver handla omgående, varför deltagarna behöver kunna ta och agera på direkta instruktioner.

För Laser

  • Grundläggande seglingskunskaper från t ex optimistjolle. Du seglar enskilt eller i par med en kompis beroende på kunskapsnivå och vikt.

Matsäck och Mellanmål

Matsäck till lunch och mellanmål under lägerveckan tar ditt barn med själv och skall vara packad i den vattentäta packningen. Lunch och mellanmål förtärs i naturen och kan därför inte värmas.

Grillkväll

Under lägret har vi en grillkväll för barnen fylld av tävlingar, grillning och gemenskap. Tyresö Skeppslag bjuder på mat och dryck.

Kostnad och Anmälan

Kostnaden är 1750 kronor/barn vilket också inkluderar medlemsavgift (200 kr per familj) i Tyresö Skeppslag.

Ytterligare syskon i en familj betalar 1350 kronor/barn.

Sista anmälningsdag är 31 mars. Fyll i anmälningsformuläret på denna hemsida.

Intresset för deltagande i seglarlägret är stort, så vi kan bli tvungna att begränsa antalet deltagare utifrån principen först-till-kvarn. Vidare gäller att barn med föräldrar som är seglingsledare eller hjälpledare under lägret ges förtur till de platser som finns.

Bekräftelse om plats på lägret skickas ut per mail i slutet av april.


Jollar

Barn som är nybörjare och födda 2012 eller 2013 betalar 600 kr för tillgång till Triss-jolle och Optimist.

Alla andra deltagare i seglarlägret håller själv med Optimist eller Laser-jolle som är sjöduglig och i seglingsbart skick. Länk till Utrustnings Lista

Tyresö Skeppslag kan även förmedla uthyrning till ett begränsat antal. Optimister till en kostnad av 850 kr per båt. Intresse för att hyra Optimist anges i anmälan. Skeppslaget återkopplar sedan till den som vill hyra jolle. Även uthyrningsjollarna fördelas enligt principen försttill-kvarn.


Vi behöver ledare och följebåtar!

Seglarlägrets genomförande förutsätter att deltagarnas föräldrar hjälper till som seglingsledare eller hjälpledare på sjön eller med någon uppgift på land under lägret eller med förberedelser. Nya ledare, ungdomar och föräldrar till barnen med seglarkunskaper och sjövana är välkomna att förstärka ledarteamet. Hjälpledare är en person som inte behöver ha tidigare seglar- eller sjövana. Rollen innebär att med olika sysslor hjälpa till med lägrets genomförande. Exempelvis innan lägret klippa gräs, resa tält och förbereda material, samt efter avslutningen hjälpa till att städa, samla ihop och sortera material inför förvaring.

Vi behöver också god tillgång till följebåtar under lägret. Ange i anmälan om du kan ställa upp som seglingsledare eller hjälpledare och om du har en motorbåt att ta med eller låna ut!


Tyresö Skeppslag är anslutet till Svenska Seglarförbundet och det finns möjlighet att ta seglarmärken.

Inbjudan optimistlager 2021.pdf
Inbjudan seglarlager Laser Optimist avancerad 2021.pdf

Om

Tyresö Skeppslag är en ideell förening som bygger på föräldrars och barns engagemang. Föreningen anordnar och driver segelskola minst en gång per år. Föreningen har anordnat seglarläger för barn och ungdomar i 40 år. Vi håller till i Kalvfjärden i Tyresö, nedanför Brevik skola. Varje år brukar ett 50-tal barn vara med – många med någon koppling till livet på Tyresö Brevik.

När du anmäler ditt barn till Seglarlägret, så är det viktigt att du även meddelar vilka möjligheter du har att vara med och hjälpa till med lägret. Ju fler vi är som hjälper till desto lättare blir lägret att genomföra och våra barn kan få den bästa tänkbara utbildning i hur man hanterar en segelbåt, sjövett och ha kul så klart.

Vill du segla mera kolla in våra seglar grannar.

Tyresö Strands båtklubb https://www.svenskalag.se/tyreso-strands-batklubb

Trollbäckens Båtsällskap https://www.trbs.se/batklubben/segel-och-motorsektionen/seglarskola/verksamhet/

Tyresö Båtklubb https://tyresobatklubb.se/anmalan/